Turism

Există oportunitatea construirii de moteluri, pensiuni, case de vacanţă sau amenajarea de locuri de agrement care să atragă turiştii, dat fiind şi faptul că localitatea este situată într-o zonă mirifică cu un peisaj necunoscut de turişti într-o rezervaţie naturală de tip geologic cu peşteri unice în Europa după modul de formare, dar neamenajate pentru a putea fi vizitate.

Comuna este înconjurată de zone împădurite, unde umbra şi răcoarea arborilor pot constitui locuri de relaxare şi refacere atât pentru turismul de weekend cât şi pentru românul care doreşte să cunoască frumuseţile patriei.

Începând cu satul Păltiniş, pofta de mister şi frumuseţe a drumeţului începe a fi satisfăcută. Aşteptarea ia sfârşit odată cu apariţia la orizont a “Pietrei Corbului”. Ivzorâtă din pântecul muntos împădurit, “Piatra Corbului” încântă privirea oricui, impunându-se cu al ei vârf de pe care o cruce spintecă cerul. Este un loc stâncos, de unde s-au extras mari cantităţi de chihlimbar. De aici şi până la Biserica săpată în piatră de la Aluniş nu mai sunt decât doi kilometri. Denumirea, se arată într- o monografie a zonei Bâsca – Penteleu, semnată de către Gheorghe Rusen, provine de la o stâncă masivă socotită ca fiind cea mai mare din judeţ, a cărei înfăţişare ne duce cu gândul la Piatra Craiului sau la Cheile Bicazului. Piatra Corbului taie răsuflarea celui care o priveşte. Este doar un punct din multitudinea bogăţiilor naturale pe care le ascunde comuna Gura Teghii.

Un alt obiectiv turistic aflat pe raza comunei este Stînca lui Persescu. Scăldată de apele reci ale râului Bâsca, un martor ocrotit al eroziunii, alcătuită din gresii paleogene, această stîncă a găzduit la mijlocul secolului XIX, un pavilion pentru odihnă şi recreere construit de către Enache Persescu, personaj care trata bolnavii cu “aer şi zer”.

Turiștii pot experimenta anual gastronomia locală în cadrul sărbătorii organizate de către Primăria Gura Teghii “Înțărcatul Mieilor” (în fiecare an la începutul lunii mai în Varlaam). Tot la Varlaam se mai practică și ”Terapia cu zer ”, o moștenire pe care localnici o au de la bătrânul Persescu.

Text preluat din “Strategia de dezvoltare a comunei Gura Teghii.”